Widukind Stockmans: de pracht en praal van Stockmansblauw

Het porselein van Studio Pieter Stockmans doet ons denken aan de unieke, witte woningen en blauwe koepeldaken van het pittoreske Santorini. Servies dat je laat wegdromen aan tafel. De creaties verleidden zelfs topchef Alain Ducasse die stockmansblauwe borden bestelde voor het huwelijk van Albert en Charlène van Monaco. Een ambachtelijke Pieter Stockmans schenk je aan je beste vrienden en familie en geef je door van generatie op generatie. Maar, naast porselein geeft Pieter vijftig jaar knowhow en liefde voor het product door aan zijn dochter Widukind. Pleased to meet you!


Photo credit: Ellen Goegebuer

Widukind, kan je in het kort de historiek van jouw zaak uitleggen? 

Studio Pieter Stockmans is een toonvoorbeeld van een familiebedrijf waar kwaliteit, ambacht, liefde en expertise wordt doorgegeven. Al sinds 1987 focust de Studio op kleine, unieke collecties die allen met de hand vervaardigd worden in het atelier in Genk. De creaties, serviesgoed, geschenken en interieurobjecten, die voortkomen uit Studio Pieter Stockmans zijn het resultaat van een combinatie van traditionele ambachtelijke productie en een eigentijdse aanpak. Stockmans porselein behoort tot de hoogste kwaliteit ter wereld. De studio staat al sinds zijn ontstaan bekend om zijn experimentele benadering van beperkte series porselein.

Als ontwerper verlegt Pieter Stockmans voortdurend de grenzen van porselein. Hij maakt uitzonderlijke designobjecten die een nationale en internationale reputatie verwerven. Zo ontwierp en maakte de Studio onder meer de trofee voor de Memorial Van Damme en de borden voor de prinselijke bruiloft in Monaco. Maar ook toonaangevende chefs komen graag naar de studio voor maatwerk. Studio Pieter Stockmans levert op maat gemaakte collecties aan restaurants met 3 Michelin sterren in België, Duitsland, Frankrijk, UK, Italië, Nederland, Spanje, USA en Zwitserland. Ook luxemerken als Dom Pérignon werken graag samen met de studio.

Photo credit: Pieter D'Hoop 

Het werk van Pieter Stockmans is tevens te zien in bekende musea zoals de Victoria & Albert in Londen, het Metropolitan Museum in New York en het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1988 ontving Pieter Stockmans de Staatsprijs voor Beeldende Kunsten en in 1995 was hij Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. In 1996 ontving hij de prestigieuze Red Dot Award en twee jaar later nam hij de Henry Van de Velde-prijs in ontvangst voor zijn hele oeuvre. 

Nog steeds is de Studio de enige Belgische specialist in design voor hardporselein. Hoewel mijn vader nog steeds actief is in de studio, nam ik in 2007 de dagelijkse leiding van de studio over. Onze designer, Frank Claesen, maakt sinds 1998 prachtige ontwerpen voor onze Studio Pieter Stockmans en breidt de collectie verder uit. Samen met ons team van zes zetten we de bijzondere traditie van handgemaakt hardporselein voort.

Photo credit: Piet Stockmans 

Geduld is een schone deugd. Het vervaardigen van een ambachtelijk Studio Pieter Stockmans product vergt 36 handelingen. Porselein kneed je niet, het porselein kneedt degene die het vervaardigt. Elke handeling dient met de grootste zorg te gebeuren en draagt bij aan het uitzonderlijk eindresultaat.

Widukind, kan je mij eens vertellen hoe je jouw persoonlijk parcours hebt ervaren?

Na mijn studie heb ik in een grafisch bureau gewerkt, les gegeven en als agent gewerkt in de Benelux. Ik heb altijd geloofd in de mooie ontwerpen die mijn vader in porselein maakte. Daarom ben ik in 1997 als zelfstandige in de Studio Pieter Stockmans gestart. Ik was de enige werkende ziel in het bedrijf want er waren geen werknemers en mijn vader beoefende zijn hobby in zijn vrije tijd.

Eén jaar later startte onze eerste medewerker in ons atelier. In 1999 toonde ik onze producten tijdens de Salone del Mobile in Milaan. Een schot in de roos! Ik nam deel aan beurzen in Frankrijk, België en Duitsland en verkocht aan designwinkels. Na de economische crisis in 2002 zakte de markt in elkaar. Maar, in 2004 nam Alain Ducasse contact met me op en in 2005 konden we voor het eerst aan zijn sterrenrestaurant in Monaco leveren.

“Het is een nieuwe manier van tafelen”

- Alain Ducasse (3* Michelin) 

Photo Credit: Studio Piet Stockmans 

Ik prospecteerde volop bij vele restaurants maar het duurde tot 2009 om aan een tweede restaurant te leveren, Sergio Herman. Van zodra ik de studio overnam, in 2007, bouwde ik de volgende jaren de relaties verder uit met chefs in Europa en daarbuiten. Daarnaast leveren we ook relatiegeschenken aan bedrijven. In 2010 verhuisde ons atelier naar C-mine te Genk waarbij we ook onze winkel en exporuimte openden. 2011 was een zeer bijzonder jaar waarin we serviesgoed mochten leveren voor een prinselijk huwelijk. 

Van wie of wat heb je het meeste geleerd?

Ik vind dat ik van heel veel mensenkennis heb meegekregen. Ieder heeft zijn talenten en die talenten draag je over op de mensen rondom je.

Wat zou je nu niet meer opnieuw doen?

Een licentie geven aan een ander bedrijf om in hetzelfde materiaal de merknaam te mogen gebruiken.

Van links naar rechts: Widukind Stockmans, Chef Roger van Damme (1* Het Gebaar) en Pieter Stockmans 

Wat zou je sneller gedaan hebben?

Het uitschrijven van de taken voor de medewerkers.

Widukind, kan je mij vertellen op welke verwezenlijking je het meest fier bent?

Het uitbouwen van het merk Pieter Stockmans. 

Tot slot heb ik nog een laatste vraag. Wat is jouw grote volgende doel business en/of privé? 

Wat de business betreft het merk verder uitbouwen. Meer verkoop genereren in België. Ons product is duurzaam. Een mooi geschenk geeft elke dag voldoening en zorgt voor de mooiste herinneringen. Wat privé betreft meer tijd voor mijn gezin.

Alvast bedankt Widukind en nog héél veel succes met alles!

Alle informatie over Studio Pieter Stockman kan U hier vinden: Website Studio Pieter Stockman

Meer items Widukind Stockmans: de pracht en praal van Stockmansblauw

Eigenaar van Cala Kumquat, Thierry Verhoeven: van een gouden sinaasappel tot een droom die werkelijkheid wordt...

Thierry Verhoeven, een man die met hart en ziel werkt aan het waarmaken van zijn droom! Begin jaren 2000 ontdekte hij een sublieme mini citrusvrucht … de kumquat! Deze gouden sinaasappel werd het hoofdingrediënt van zijn toekomstige alcoholdrank, Cala Kumquat.

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs: het eco-powerkoppel achter de schermen van Gili Drinks

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs brachten Gili op de markt, een gemberdrank dat als enige drank in Europa zijn afval hergebruikt en het commercialiseert. Een enorme inspiratiebron voor wij wil investeren in duurzaamheid!

Glaces Franklin: een Belgisch succesverhaal dat smaakt naar meer!

Glaces Franklin, ontstaan uit een gepassioneerde droom: het ontketenen van een ware smaakrevolutie door terug te keren naar ambachtelijke en authentieke smaken. Een artisanale ervaring zónder toegevoegde suikers en bereid met de allerbeste lokale ingrediënten.

Sommelier Andy De Brouwer: de kurk waarop Les Eleveurs drijft

Een unieke combinatie van traditie, met een knipoog naar vandaag. De jonge, ambitieuze en gedreven sommelier Andy De Brouwer neemt ons mee doorheen de geschiedenis van het rustiek hotel en bistronomie Les Eleveurs.

David Gotlib: Het zit hem in de details

Een man met een oeverloze passie en drang om als derde generatie Antwerpse diamantairs de wereld te veroveren: Pleased to meet you David Gotlib. On a mission to redefine Men's appearance!

Aperotime met de zusjes Claessens van The Mocktail Club

Wanneer Marie Claessens plots intolerant wordt aan alcohol, ontwikkelt ze een eigen lijn van Mocktails. Het blijkt een doorslaand succes. Vandaag timmeren de zusjes naarstig verder aan de weg in zowel binnen- als buitenland

“Antwerps wijndomein Oud Conynsbergh: waar de grenzen van het onmogelijke worden benaderd”

In deze reportage nemen wij jullie mee naar het prachtige Belgische wijndomein Oud Conynsbergh. Een verhaal van een ondernemende groep vrienden met de gezamelijke passie om de best mogelijke wijn te maken met respect voor zijn terroir en omgeving.

Raidillon, sportieve luxe met Belgisch erfgoed

Door zijn liefde voor de auto(koers) Fabien de Schaetzen werd Raidillon geboren. Ontdek het sportieve luxeverhaal achter van het merk dat vernoemd is naar de iconische bocht op het circuit van Spa Francorhamps.

Roger van Damme (Het Gebaar, 1* en Désirée): de slagroom op de taart die nooit af is…

Roger van Damme nam een sprong in duister bij het openen van zijn restaurant 'Het Gebaar', maar zoveel jaren en avonturen later is zijn zaak uitgegroeid tot een succesvolle zaak. Daarnaast Blaast Roger nieuw leven in het merk ‘Désiré de Lille’ waarbij hij de zoete beleving naar zijn gekende niveau tilt.

Clem Vanhee/Atelier185 - Van het juiste blad gesneden

Ontmoet de man, de legende achter Atelier185, Clem Van Hee. Pleased to meet you! Zijn missie? Het best mogelijke mes maken, voor de beste chefs! Zijn damascusstalen messen worden gewaardeerd en geliefd door de top van de gastronomische wereld.

Koken met een hoger doel: Filip Claeys van de Jonkman (2*) & oprichter The Northsea Chefs

Kom meer te weten over het carrièrepad van Chef Filip Claeys, eigenaar van het het tweesterrenrestaurent De Jonkman en oprichter van The NorthSeaChefs. Een prachtig initiatief waarbij Belgische chefs Belgische duurzame Belgische visserij promoten.

Dominique Persoone: Belgiës top chocolatier on a human mission

Ontdek het avontuur van Dominique Persoone. Een avontuur van een chef die zich ontplooide tot chocolatier. Een chocolatier met een hart op de juiste plaats! Met zijn chocoladefabriek in Congo help hij mee aan de lokale tewerkstelling en draagt hij zijn steentje bij aan de bescherming van de gorilla's.

Sir Kwinten: Een lokale zoektocht naar de ultieme product ervaring

Sommelier Yanick Dehandschutter vertelt openhartig over het verleden, het heden en de toekomst van zijn wijnrestaurant Sir Kwinten. Hij vertrekt vanuit het idee dat de co-creatie van chef en sommelier elkaar versterken. Centraal in zijn aanpak staat de keuze van het product.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x