Dominique Persoone: Belgiës top chocolatier on a human mission

Dominique Persoone, de man die de Belgen (en buitenlanders) leerde chocolade snuiven. Persoone is nooit verlegen om een stunt, maar kan vandaag toch terugkijken op een geweldig parcours. In de wieg gelegd als chef, maar verliefd geworden op chocolade. Een dame die hem sindsdien niet meer loslaat, en met succes. Vandaag probeert de Brugse chocolatier stenen te verleggen in de grote wereld rivier. Omdat elke bijdrage helpt. Meet Dominique Persoone: the chocolatier on a human mission! 

Eigenlijk was hij in de wieg gelegd om chef te worden. Gevormd in het Brugse instituut Ter Groene Poorte, trok Persoone de wijde wereld in. Via stages in verschillende restaurants kwam hij in aanraking met top chocolatiers zoals Pierre Hermé en Pascal Brunstein. De liefde voor chocolade ontlook. Omdat, dixit Persoone, het zo een mooi product is waar je enorm veel mee kan doen. 

Photo Credit: Tom Museeuw

Vandaag kan de gevierde chocolatier terugkijken op een rijk gevuld professioneel leven: hij richtte in 1992 zijn eerste chocoladewinkel op The Chocolate Line in Brugge. Later voegde hij daar ook nog een winkel op de Antwerpse Meir aan toe. Vandaag stelt Persoone een goede 40 man tewerk verdeeld over productie en verkoop. Maar hij startte ook met twee humanitaire projecten: een cacaoplantage in Mexico en een Chocoladefabriek in Congo. Daarnaast werd Dominique ook een veel gevraagd TV figuur met programma’s op Njam TV en recent ook op VIER. In dat laatste avontuur zal hij de kok van dienst spelen op een zeiltocht over de oceaan met andere BV’s. Spannend! 

Dominique, van wie of wat heb je het meest geleerd? 

Persoone: “dat moet zeker Ferran Adria zijn (n.v.d.r. de chef van wat ooit het beste restaurant ter wereld was ‘El Bulli’). Hij is een heel open minded chef en heeft een totaal andere kijk op Food. Geweldig om mee samen te werken! 

Op welke verwezenlijking ben je het meeste fier? 

Persoone: “Het bouwen van een chocoladefabriek in Virunga National Park, één van de gevaarlijkste gebieden in Congo. Om de mensen daar te helpen”. “Virunga is een prachtig project omdat we met onze chocoladefabriek meehelpen aan de lokale tewerkstelling. We leren er de lokale bevolking hoe ze cacaobonen tot chocolade kunnen verwerken. Er gaat ook geen cent van winst uit deze fabriek of streek. En bovendien proberen we met ons project bij te dragen aan de bescherming van de populatie van de gorilla’s”. “Elke keer als ik Virunga toekom, krijg ik nog de goosebumps!” 

Wat zou je sneller gedaan hebben?

Persoone: “Rapper van start gegaan zijn met een eigen cacaoplantage, en me zo sneller bezighouden met het verwerken van bean to bar (N.v.d.r Bean to bar betekent dat men de hele waardeketen probeert onder controle te houden zodat er geen of weinig tussenpersonen zijn. Met het voordeel dat de producten beter gevolgd kunnen worden en de winsten beter blijven bij de personen die bijdragen aan de waardeketen). 

Wat is jouw grote volgende doel business en/of privé?

Persoone: Ik wens dat ik Virunga origins chocolate tot een groter project wereldwijd laten kan laten uitgroeien.

Veel succes Dominique met dit alles! 

Praktisch: 

The Chocolate Line Brugge: Simon Stevinplein 19, 8000 Brugge

The Chocolate Line Antwerpen: Meir 50, 2000 Antwerpen 


Website:  https://www.thechocolateline.be/nl/

Meer items Dominique Persoone: Belgiës top chocolatier on a human mission

Ilse De Vis: de wilde ziel achter Wild Moon

Wild Moon staat ook voor alles wat je dichter bij jezelf brengt. Rustmomentjes, puurheid, de liefde voor jezelf, the little things in life.

Goedel Vermandere en Jan Arickx zijn de bezielers van Coup-de-foudre en creëren unieke, inspirerende lichtobjecten

Met een passie voor de schoonheid van de natuurlijke imperfectie en kunst, vervaardigen ze bewonderingswaardige lichtsculpturen die mensen weten te raken.

Eigenaar van Cala Kumquat, Thierry Verhoeven: van een gouden sinaasappel tot een droom die werkelijkheid wordt...

Thierry Verhoeven, een man die met hart en ziel werkt aan het waarmaken van zijn droom! Begin jaren 2000 ontdekte hij een sublieme mini citrusvrucht … de kumquat! Deze gouden sinaasappel werd het hoofdingrediënt van zijn toekomstige alcoholdrank, Cala Kumquat.

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs: het eco-powerkoppel achter de schermen van Gili Drinks

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs brachten Gili op de markt, een gemberdrank dat als enige drank in Europa zijn afval hergebruikt en het commercialiseert. Een enorme inspiratiebron voor wij wil investeren in duurzaamheid!

Glaces Franklin: een Belgisch succesverhaal dat smaakt naar meer!

Glaces Franklin, ontstaan uit een gepassioneerde droom: het ontketenen van een ware smaakrevolutie door terug te keren naar ambachtelijke en authentieke smaken. Een artisanale ervaring zónder toegevoegde suikers en bereid met de allerbeste lokale ingrediënten.

Sommelier Andy De Brouwer: de kurk waarop Les Eleveurs drijft

Een unieke combinatie van traditie, met een knipoog naar vandaag. De jonge, ambitieuze en gedreven sommelier Andy De Brouwer neemt ons mee doorheen de geschiedenis van het rustiek hotel en bistronomie Les Eleveurs.

Widukind Stockmans: de pracht en praal van Stockmansblauw

Ontdek het prachtige verhaal van Studio Piet Stockmans. Het verhaal van Belgisch handgemaakt porselein verheven tot een kunstvorm.

David Gotlib: Het zit hem in de details

Een man met een oeverloze passie en drang om als derde generatie Antwerpse diamantairs de wereld te veroveren: Pleased to meet you David Gotlib. On a mission to redefine Men's appearance!

Aperotime met de zusjes Claessens van The Mocktail Club

Wanneer Marie Claessens plots intolerant wordt aan alcohol, ontwikkelt ze een eigen lijn van Mocktails. Het blijkt een doorslaand succes. Vandaag timmeren de zusjes naarstig verder aan de weg in zowel binnen- als buitenland

“Antwerps wijndomein Oud Conynsbergh: waar de grenzen van het onmogelijke worden benaderd”

In deze reportage nemen wij jullie mee naar het prachtige Belgische wijndomein Oud Conynsbergh. Een verhaal van een ondernemende groep vrienden met de gezamelijke passie om de best mogelijke wijn te maken met respect voor zijn terroir en omgeving.

Raidillon, sportieve luxe met Belgisch erfgoed

Door zijn liefde voor de auto(koers) Fabien de Schaetzen werd Raidillon geboren. Ontdek het sportieve luxeverhaal achter van het merk dat vernoemd is naar de iconische bocht op het circuit van Spa Francorhamps.

Roger van Damme (Het Gebaar, 1* en Désirée): de slagroom op de taart die nooit af is…

Roger van Damme nam een sprong in duister bij het openen van zijn restaurant 'Het Gebaar', maar zoveel jaren en avonturen later is zijn zaak uitgegroeid tot een succesvolle zaak. Daarnaast Blaast Roger nieuw leven in het merk ‘Désiré de Lille’ waarbij hij de zoete beleving naar zijn gekende niveau tilt.

Clem Vanhee/Atelier185 - Van het juiste blad gesneden

Ontmoet de man, de legende achter Atelier185, Clem Van Hee. Pleased to meet you! Zijn missie? Het best mogelijke mes maken, voor de beste chefs! Zijn damascusstalen messen worden gewaardeerd en geliefd door de top van de gastronomische wereld.

Koken met een hoger doel: Filip Claeys van de Jonkman (2*) & oprichter The Northsea Chefs

Kom meer te weten over het carrièrepad van Chef Filip Claeys, eigenaar van het het tweesterrenrestaurent De Jonkman en oprichter van The NorthSeaChefs. Een prachtig initiatief waarbij Belgische chefs Belgische duurzame Belgische visserij promoten.

Sir Kwinten: Een lokale zoektocht naar de ultieme product ervaring

Sommelier Yanick Dehandschutter vertelt openhartig over het verleden, het heden en de toekomst van zijn wijnrestaurant Sir Kwinten. Hij vertrekt vanuit het idee dat de co-creatie van chef en sommelier elkaar versterken. Centraal in zijn aanpak staat de keuze van het product.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x