Dominique Persoone: Belgiës top chocolatier on a human mission

Dominique Persoone, de man die de Belgen (en buitenlanders) leerde chocolade snuiven. Persoone is nooit verlegen om een stunt, maar kan vandaag toch terugkijken op een geweldig parcours. In de wieg gelegd als chef, maar verliefd geworden op chocolade. Een dame die hem sindsdien niet meer loslaat, en met succes. Vandaag probeert de Brugse chocolatier stenen te verleggen in de grote wereld rivier. Omdat elke bijdrage helpt. Meet Dominique Persoone: the chocolatier on a human mission! 

Eigenlijk was hij in de wieg gelegd om chef te worden. Gevormd in het Brugse instituut Ter Groene Poorte, trok Persoone de wijde wereld in. Via stages in verschillende restaurants kwam hij in aanraking met top chocolatiers zoals Pierre Hermé en Pascal Brunstein. De liefde voor chocolade ontlook. Omdat, dixit Persoone, het zo een mooi product is waar je enorm veel mee kan doen. 

Photo Credit: Tom Museeuw

Vandaag kan de gevierde chocolatier terugkijken op een rijk gevuld professioneel leven: hij richtte in 1992 zijn eerste chocoladewinkel op The Chocolate Line in Brugge. Later voegde hij daar ook nog een winkel op de Antwerpse Meir aan toe. Vandaag stelt Persoone een goede 40 man tewerk verdeeld over productie en verkoop. Maar hij startte ook met twee humanitaire projecten: een cacaoplantage in Mexico en een Chocoladefabriek in Congo. Daarnaast werd Dominique ook een veel gevraagd TV figuur met programma’s op Njam TV en recent ook op VIER. In dat laatste avontuur zal hij de kok van dienst spelen op een zeiltocht over de oceaan met andere BV’s. Spannend! 

Dominique, van wie of wat heb je het meest geleerd? 

Persoone: “dat moet zeker Ferran Adria zijn (n.v.d.r. de chef van wat ooit het beste restaurant ter wereld was ‘El Bulli’). Hij is een heel open minded chef en heeft een totaal andere kijk op Food. Geweldig om mee samen te werken! 

Op welke verwezenlijking ben je het meeste fier? 

Persoone: “Het bouwen van een chocoladefabriek in Virunga National Park, één van de gevaarlijkste gebieden in Congo. Om de mensen daar te helpen”. “Virunga is een prachtig project omdat we met onze chocoladefabriek meehelpen aan de lokale tewerkstelling. We leren er de lokale bevolking hoe ze cacaobonen tot chocolade kunnen verwerken. Er gaat ook geen cent van winst uit deze fabriek of streek. En bovendien proberen we met ons project bij te dragen aan de bescherming van de populatie van de gorilla’s”. “Elke keer als ik Virunga toekom, krijg ik nog de goosebumps!” 

Wat zou je sneller gedaan hebben?

Persoone: “Rapper van start gegaan zijn met een eigen cacaoplantage, en me zo sneller bezighouden met het verwerken van bean to bar (N.v.d.r Bean to bar betekent dat men de hele waardeketen probeert onder controle te houden zodat er geen of weinig tussenpersonen zijn. Met het voordeel dat de producten beter gevolgd kunnen worden en de winsten beter blijven bij de personen die bijdragen aan de waardeketen). 

Wat is jouw grote volgende doel business en/of privé?

Persoone: Ik wens dat ik Virunga origins chocolate tot een groter project wereldwijd laten kan laten uitgroeien.

Veel succes Dominique met dit alles! 

Praktisch: 

The Chocolate Line Brugge: Simon Stevinplein 19, 8000 Brugge

The Chocolate Line Antwerpen: Meir 50, 2000 Antwerpen 


Website:  https://www.thechocolateline.be/nl/

Meer items Dominique Persoone: Belgiës top chocolatier on a human mission

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x