Clem Vanhee/Atelier185 - Van het juiste blad gesneden

Wat zou een bakker zijn zonder zijn deegrol, een slager zonder zijn kapblok, en een chef zonder zijn mes? Juist, heel weinig of niets. En laat dat net datgene zijn waar Clem Vanhee van Atelier185 zijn missie van heeft gemaakt: het best mogelijke mes maken, voor de beste chefs. 100% handmade in Belgium! 

Het verhaal van Clem Vanhee is een staaltje - vergeef ons de woordspeling - van passie en vakmanschap. Nadat hij eerst zijn hogeschool had afgewerkt, volgde hij in 2005 een opleiding tot siersmeden. In 2007 zag zijn eerste eigen gemaakt mes het levenslicht. Toch duurde het nog tot 2017 vooraleer Clem besloot om van zijn hobby zijn beroep te maken. Tot dan doorliep hij verschillende functies gaande van lasser tot R&D manager bij Metalfire. 

Vandaag worden ‘s mans messen gekocht en vooral gebruikt door de beste chefs van het land. De dag dat hij een belletje kreeg van Pascal De Valkeneer van de gerenommeerde Brusselse tweesterrenzaak Chalet de la Fôret, zal voor altijd in zijn geheugen gegrift zijn. 

Clem, kan je even voor de leek uitleggen wat jouw messen zo speciaal maakt? 

Een mes is bij mij geen gewoon mes maar een delicate mix van functioneel design, ambacht en pure kunst. Sinds 2010 ben ik beginnen experimenteren met damast staal. Als werktuigbouwkundig ingenieur zijn staalkwaliteit, materiaaleigenschappen en hardheid van uiterst belang voor mij. Ik heb mijn hand gesmeed damascus staal laten onderzoeken en goedkeuren door Professor Coudeville, materiaalspecialist van de KU Leuven afdeling Brugge. Alles wordt 100% in mijn atelier gemaakt. Alles is  100% handmade in Belgium en daar zijn we trots op! 

Van wie heb je het meeste geleerd in jouw parcours Clem? 

Ik probeer van iedereen die ik ontmoet te leren, maar in de eerste plaats van mijn ouders, ik heb het geluk een heel leerrijke jeugd gehad te hebben, een fantastische vrouw en super goede vrienden waar ik op nodige steun kan rekenen.

Piet Vermassen, de helaas overleden CEO van metalfire waar ik R&D manager was, heeft mij op zakelijk vlak veel geleerd en mij de spreekwoordelijke sjot onder mijn kont gegeven toen ik twijfelde om te starten als zelfstandige.

ook Philip vercammen, leerkracht siersmeden in het CVO te gent verdient een eervolle vermelding!

Waar ben je het meest fier op? 

Het feit dat topchefs hun messen bij mij bestellen zoals Pascal Devalkeneer. En recent ook mijn erkenning als meester ambachtsman en opname in de homofaber gids door de Michelangelo foundation

Welk doel wil je nog bereiken

Ik wil uiteraard blijven messen verkopen aan gepassioneerde klanten. Al zou het leuk zijn om met nog enkele grote chefs te kunnen samenwerken. 

Info over Clem Vanhee en zijn Atelier185


Meer items Clem Vanhee/Atelier185 - Van het juiste blad gesneden

Julémont horloges: when function follows form

Als kind was hij altijd al gefascineerd door esthetiek. Dit vertaalde zich in de studie fotografie, waar hij zijn passie voor kunst en zijn zoektocht naar schoonheid ten volle kon combineren. Ontmoet Bernard Julémont, de gepassioneerde ondernemer achter het gelijknamige Belgische luxe horlogemerk. Wij nemen u mee op een reis door het verhaal van zijn niet aflatende streven naar het beste design, esthetiek en elegantie.

Annabelle en Tom: hun passie voor bloemen en schoonheid bracht hen op het transformerend pad van Sensui

Tom De Houwer en Annabelle Ladrière zijn de drijvende krachten achter het Belgische Floral Art concept Sensui. Vlaamse bloemenkunst to the next level. Ontdek hier het verhaal van twee gepassioneerde mensen. Een verhaal over bloemen, schoonheid, creatie en ondernemerschap.

Ilse De Vis: de wilde ziel achter Wild Moon

Wild Moon staat ook voor alles wat je dichter bij jezelf brengt. Rustmomentjes, puurheid, de liefde voor jezelf, the little things in life.

Goedel Vermandere en Jan Arickx zijn de bezielers van Coup-de-foudre en creëren unieke, inspirerende lichtobjecten

Met een passie voor de schoonheid van de natuurlijke imperfectie en kunst, vervaardigen ze bewonderingswaardige lichtsculpturen die mensen weten te raken.

Eigenaar van Cala Kumquat, Thierry Verhoeven: van een gouden sinaasappel tot een droom die werkelijkheid wordt...

Thierry Verhoeven, een man die met hart en ziel werkt aan het waarmaken van zijn droom! Begin jaren 2000 ontdekte hij een sublieme mini citrusvrucht … de kumquat! Deze gouden sinaasappel werd het hoofdingrediënt van zijn toekomstige alcoholdrank, Cala Kumquat.

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs: het eco-powerkoppel achter de schermen van Gili Drinks

Enzo Mazza & Gaëlle Croonenberghs brachten Gili op de markt, een gemberdrank dat als enige drank in Europa zijn afval hergebruikt en het commercialiseert. Een enorme inspiratiebron voor wij wil investeren in duurzaamheid!

Glaces Franklin: een Belgisch succesverhaal dat smaakt naar meer!

Glaces Franklin, ontstaan uit een gepassioneerde droom: het ontketenen van een ware smaakrevolutie door terug te keren naar ambachtelijke en authentieke smaken. Een artisanale ervaring zónder toegevoegde suikers en bereid met de allerbeste lokale ingrediënten.

Sommelier Andy De Brouwer: de kurk waarop Les Eleveurs drijft

Een unieke combinatie van traditie, met een knipoog naar vandaag. De jonge, ambitieuze en gedreven sommelier Andy De Brouwer neemt ons mee doorheen de geschiedenis van het rustiek hotel en bistronomie Les Eleveurs.

Widukind Stockmans: de pracht en praal van Stockmansblauw

Ontdek het prachtige verhaal van Studio Piet Stockmans. Het verhaal van Belgisch handgemaakt porselein verheven tot een kunstvorm.

David Gotlib: Het zit hem in de details

Een man met een oeverloze passie en drang om als derde generatie Antwerpse diamantairs de wereld te veroveren: Pleased to meet you David Gotlib. On a mission to redefine Men's appearance!

Aperotime met de zusjes Claessens van The Mocktail Club

Wanneer Marie Claessens plots intolerant wordt aan alcohol, ontwikkelt ze een eigen lijn van Mocktails. Het blijkt een doorslaand succes. Vandaag timmeren de zusjes naarstig verder aan de weg in zowel binnen- als buitenland

“Antwerps wijndomein Oud Conynsbergh: waar de grenzen van het onmogelijke worden benaderd”

In deze reportage nemen wij jullie mee naar het prachtige Belgische wijndomein Oud Conynsbergh. Een verhaal van een ondernemende groep vrienden met de gezamelijke passie om de best mogelijke wijn te maken met respect voor zijn terroir en omgeving.

Raidillon, sportieve luxe met Belgisch erfgoed

Door zijn liefde voor de auto(koers) Fabien de Schaetzen werd Raidillon geboren. Ontdek het sportieve luxeverhaal achter van het merk dat vernoemd is naar de iconische bocht op het circuit van Spa Francorhamps.

Roger van Damme (Het Gebaar, 1* en Désirée): de slagroom op de taart die nooit af is…

Roger van Damme nam een sprong in duister bij het openen van zijn restaurant 'Het Gebaar', maar zoveel jaren en avonturen later is zijn zaak uitgegroeid tot een succesvolle zaak. Daarnaast Blaast Roger nieuw leven in het merk ‘Désiré de Lille’ waarbij hij de zoete beleving naar zijn gekende niveau tilt.

Koken met een hoger doel: Filip Claeys van de Jonkman (2*) & oprichter The Northsea Chefs

Kom meer te weten over het carrièrepad van Chef Filip Claeys, eigenaar van het het tweesterrenrestaurent De Jonkman en oprichter van The NorthSeaChefs. Een prachtig initiatief waarbij Belgische chefs Belgische duurzame Belgische visserij promoten.

Dominique Persoone: Belgiës top chocolatier on a human mission

Ontdek het avontuur van Dominique Persoone. Een avontuur van een chef die zich ontplooide tot chocolatier. Een chocolatier met een hart op de juiste plaats! Met zijn chocoladefabriek in Congo help hij mee aan de lokale tewerkstelling en draagt hij zijn steentje bij aan de bescherming van de gorilla's.

Sir Kwinten: Een lokale zoektocht naar de ultieme product ervaring

Sommelier Yanick Dehandschutter vertelt openhartig over het verleden, het heden en de toekomst van zijn wijnrestaurant Sir Kwinten. Hij vertrekt vanuit het idee dat de co-creatie van chef en sommelier elkaar versterken. Centraal in zijn aanpak staat de keuze van het product.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x