Clem Vanhee/Atelier185 - Van het juiste blad gesneden

Wat zou een bakker zijn zonder zijn deegrol, een slager zonder zijn kapblok, en een chef zonder zijn mes? Juist, heel weinig of niets. En laat dat net datgene zijn waar Clem Vanhee van Atelier185 zijn missie van heeft gemaakt: het best mogelijke mes maken, voor de beste chefs. 100% handmade in Belgium! 

Het verhaal van Clem Vanhee is een staaltje - vergeef ons de woordspeling - van passie en vakmanschap. Nadat hij eerst zijn hogeschool had afgewerkt, volgde hij in 2005 een opleiding tot siersmeden. In 2007 zag zijn eerste eigen gemaakt mes het levenslicht. Toch duurde het nog tot 2017 vooraleer Clem besloot om van zijn hobby zijn beroep te maken. Tot dan doorliep hij verschillende functies gaande van lasser tot R&D manager bij Metalfire. 

Vandaag worden ‘s mans messen gekocht en vooral gebruikt door de beste chefs van het land. De dag dat hij een belletje kreeg van Pascal De Valkeneer van de gerenommeerde Brusselse tweesterrenzaak Chalet de la Fôret, zal voor altijd in zijn geheugen gegrift zijn. 

Clem, kan je even voor de leek uitleggen wat jouw messen zo speciaal maakt? 

Een mes is bij mij geen gewoon mes maar een delicate mix van functioneel design, ambacht en pure kunst. Sinds 2010 ben ik beginnen experimenteren met damast staal. Als werktuigbouwkundig ingenieur zijn staalkwaliteit, materiaaleigenschappen en hardheid van uiterst belang voor mij. Ik heb mijn hand gesmeed damascus staal laten onderzoeken en goedkeuren door Professor Coudeville, materiaalspecialist van de KU Leuven afdeling Brugge. Alles wordt 100% in mijn atelier gemaakt. Alles is  100% handmade in Belgium en daar zijn we trots op! 

Van wie heb je het meeste geleerd in jouw parcours Clem? 

Ik probeer van iedereen die ik ontmoet te leren, maar in de eerste plaats van mijn ouders, ik heb het geluk een heel leerrijke jeugd gehad te hebben, een fantastische vrouw en super goede vrienden waar ik op nodige steun kan rekenen.

Piet Vermassen, de helaas overleden CEO van metalfire waar ik R&D manager was, heeft mij op zakelijk vlak veel geleerd en mij de spreekwoordelijke sjot onder mijn kont gegeven toen ik twijfelde om te starten als zelfstandige.

ook Philip vercammen, leerkracht siersmeden in het CVO te gent verdient een eervolle vermelding!

Waar ben je het meest fier op? 

Het feit dat topchefs hun messen bij mij bestellen zoals Pascal Devalkeneer. En recent ook mijn erkenning als meester ambachtsman en opname in de homofaber gids door de Michelangelo foundation

Welk doel wil je nog bereiken

Ik wil uiteraard blijven messen verkopen aan gepassioneerde klanten. Al zou het leuk zijn om met nog enkele grote chefs te kunnen samenwerken. 

Info over Clem Vanhee en zijn Atelier185


Meer items Clem Vanhee/Atelier185 - Van het juiste blad gesneden

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x