Persoone's praline voor keelkankerpatiënten

Zoon chocolatier Dominique Persoone bedenkt pralines voor keelkankerpatiënten: "Combo van aardbei, munt... en speeksel" 

repost VRT nieuws artikel 

Julius Persoone heeft in het chocoladebedrijf van zijn vader een nieuwe praline ontworpen die speciaal bedoeld is voor keelkankerpatiënten. Sommige van die patiënten moeten hun strottenhoofd operatief laten verwijderen, waardoor ze blijvend minder goed kunnen ruiken en proeven. Om deze mensen toch weer de volledige smaak van chocolade te kunnen laten proeven, werd een praline ontwikkeld met aardbei, munt én kunstmatig speeksel erin.

Gisteren zijn chef-koks, voedingswetenschappers en ondernemers van over de hele wereld (virtueel) samengekomen op het gastronomisch event "Eating the gap". Daar werden allerlei nieuwe, innovatieve manieren voorgesteld om voeding te bereiden. Opvallende naam was die van Julius Persoone, de zoon van de Brugse chocolatier Dominique Persoone.

Hij heeft gisteren een nieuwe praline voorgesteld die speciaal is ontworpen voor keelkankerpatiënten die hun strottenhoofd hebben moeten laten verwijderen. Door die ingreep kunnen zij niet meer normaal praten en is ook hun reuk- en smaakzin verminderd.

"Deze mensen maken zelf niet genoeg speeksel meer aan, waardoor ze niet alles proeven", vertelt Julius Persoone. "Daarom hebben we een praline gemaakt waar artificieel speeksel is aan toegevoegd, een mengsel van water en zouten."

"Het idee is dat als je in de praline bijt, dat je dan eerst die eerste laag van kunstmatig speeksel binnenkrijgt, waardoor je het hele smaakpalet van de praline weer kan proeven", zegt Persoone. "De tweede laag bestaat dan uit een sterke gelei van aardbei en munt."

Ook de chocolade zelf is aangepast. "We hebben aan het fermentatieproces extra zuren toegevoegd. Want zuur betekent nog eens extra speeksel en dus extra smaak. De praline is eigenlijk een echte smaakbom. Voor mensen die geen verminderde smaakzin hebben, is de smaak wel iets te sterk."

De vorm van de praline is bewust ontworpen in de vorm van een pil. "We wilden eigenlijk aan de medische wereld tonen dat een bittere pil niet altijd slecht van smaak hoeft te zijn", zegt Persoone. 

"Heerlijk in alle opzichten"

Enkele Vlaamse keelkankerpatiënten hebben de nieuwe praline al kunnen proeven. En de eerste reacties blijken alvast positief te zijn: "De praline was heerlijk in alle opzichten", zegt Anne Aelvoet. "Vooral het doorslikken ging heel vlot doordat de vulling zo lopend is. Het was een zeer zuivere aardbeismaak, geen chemische nasmaak. Het was gewoonweg de max."

Voor Frank Meeus was de vulling dan weer iets te lopend. "Die mocht voor mij iets dikker zijn", zegt hij. "Maar de smaak van zowel de vulling als de chocolade was wel heel lekker. Niet te zuur, niet te bitter."

"Ik denk dat dit een aanrader wordt voor iedereen met dezelfde problematiek", zegt ook Guy Vandaele.

De vraag voor een praline specifiek voor keelkankerpatiënten kwam van dokter Thomas Moors, die ook al oprichter en dirigent is van het koor "Shout at cancer". De koorleden zijn allemaal kankerpatiënten die hun strottenhoofd en stembanden hebben moeten laten verwijderen. Deze keer was hij op zoek naar een oplossing voor deze groep van mensen om hen weer meer te laten genieten van eten.


Link naar de online winkel van Dominique Persoone:  The Chocolate line 

Meer items Persoone's praline voor keelkankerpatiënten

Désirée zorgt voor een heerlijke voorjaarsbrunch met de Paas Brunch box

Pasen, een feestdag waarbij een brunch niet mag ontbreken. Désirée by Roger van Damme speelde hierop in en wist de ideale, luxueuze en overheerlijke Paasbrunch box samen te stellen!

Local Exclusives member Raidillon lanceert nieuwe lentecollectie

Het Belgische luxe horlogemerk Raidillon breidt uit met deze lente collectie van luxury leather bags.

Local Exclusives duo Sommelier Andy De Brouwer en Dominique Persoone veilen intiem diner in leeg Sportpaleis

Sommelier Andy De Brouwer en chocolatier Dominique Persoone veilen zichzelf ter ondersteuning van de getroffen muziek scene!

Sommelier Gianluca Di Taranto en kok serveren 9-gangenmenu met aangepaste wijnen in “The Box”

Top sommelier Gianluca Di Taranto (The Jane 2*) lanceert unieke food & wine experience!

Dit Local Exclusives lid trapt alvast 'Dry February' creatief af!

Februari betekent 'een maandje zonder alcohol'. De 2 ondernemende zusjes van The Mocktail Club leren jou genieten met een grote G maar zonder alcohol!

Local Exclusive Member Dominique Persoone openhartig: "Ik doe soms stomme dingen, ja”

In een openhartig interview geeft de Belgische top chocolatier Dominique Persoone inkijk in wat hem drijft in het leven. Wat maakte van hem een top chocolatier? Welke levenslessen heeft hij gekregen? Hoe is zijn familieband en welke ambities koestert hij nog?

Het regent sterren onder de leden van Local Exclusives

Vandaag 11 januari werden de nieuwe Michelinsterren toegekend, virtueel dit jaar. Naast een nieuwe 3 sterren voor restaurant 't Zilte van Vicky Geunes, vielen ook verschillende leden van Local Exclusives in de prijzen!

Sommelier 'The Jane' Gianluca Di Taranto niet onverdeeld negatief over de impact van corona

En of ze bij het tweesterrenrestaurant ‘The Jane’ in Antwerpen honger hebben. Van afwasser Billal tot sommelier Gianluca tot chef Nick, allemaal willen ze hun normale leven liever gisteren dan vandaag weer oppikken. “Wij missen de hectiek van een vol restaurant. Stilzitten is niets voor ons.”

HORAL kent Lambic Award toe aan sommeliers Andy De Brouwer en Yanick Dehandschutter

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) kende de Lambic Award van dit jaar toe aan Andy De Brouwer (45) van restaurant Les Eleveurs in Halle en Yanick Dehandschutter (33) van restaurant Sir Kwinten in Lennik.

3 Local Exclusives leden vallen in de prijzen bij de Gault Millau awards 2020

Ontdek hier het laatste nieuws over de Gault Millau awards 2020 waarbij 3 Local Exclusives leden in de prijzen vielen!

Sterrenrestaurant Sir Kwinten verwacht dit jaar niet meer te heropenen: “Maar alstublieft, schep een beetje duidelijkheid voor eindejaar”

Al sinds de eerste lockdown in maart biedt Sir Kwinten takeaway aan, en dat zal de komende weken niet anders verlopen. De focus ligt nu vooral op het einde van het jaar om een mooi afhaalmenu aan te bieden.

Sterren uit een doosje: deze topchefs schakelen over op takeaway (repost Article Het Laatste Nieuws)

Lees hier het verhaal van verschillende topchefs over hun overschakeling op takeaway tijdens de coronacrisis.

LE LOFT EPICURIEN EN CO BOOSTEN PREMIUM-EN LUXE SECTOR

Het strategisch communicatiebureau Le Loft Epicurien uit Leuven richt samen met enkele partners het verenigend platform LocalExclusives.be op. Dit B2B2C platform moet de Belgische premium- en luxe sector boosten tijdens en na de coronacrisis.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x